trešdiena, 2016. gada 30. marts
Savi dārzeņi
Skolas skolotāji un Ekopulciņa pārstāvji gatavo tomātu, paprikas un gurķu stādus, ko audzēt, lai iegūtu vietējos ekoloģiski tīrus produktus. Skolotāji mainās ar sadīgušajiem stādiņiem, lai iegūtu šķirņu daudzveidību.
1./2. klase stāda tomātus un samtenes.
pirmdiena, 2016. gada 21. marts
"Lido" un "Lāču maize"
Profesionālās programmas 1.kuras skolēni apmeklēja "Lido"uztura skolu un uzņēmumu "Lāču maize."
"Lido"skolēniem bija iespēja apgūt zināšanas par kvalitatīvu un sabalansētu uzturu ikdienā un prasmes kvalitatīvas maltītes pagatavošanā sev un citiem. Skolēni noslēgumā par apgūto saņēma arī Lido Uztura skolas Diplomu.

Skolēni kopā ar Lido pavāru noskaidroja



Fotogalerija
Publikācija Mālpils vēstis 2016.04.
"Lido"skolēniem bija iespēja apgūt zināšanas par kvalitatīvu un sabalansētu uzturu ikdienā un prasmes kvalitatīvas maltītes pagatavošanā sev un citiem. Skolēni noslēgumā par apgūto saņēma arī Lido Uztura skolas Diplomu.

Skolēni kopā ar Lido pavāru noskaidroja
• Kā ikdienas uzturā izvēlēties vērtīgākos, veselīgākos produktus, kas veicina ne tikai augšanu un attīstību, bet uzlabo arī kopējo veselības stāvokli un noskaņojumu?
• Kas ir pareiza un sabalansēta šķīvja likums?
• Kā izvēlēties piemērotākos našķus?
• Kuri produkti veicina aptaukošanos, cukura diabētu, sirds/asinsvadu sistēmas saslimšanas?
• Kā lasīt un izvērtēt produktu etiķetes?
• Kā pašam ātri, bet veselīgi pagatavot maltīti pēc skolas?
LIDO Uztura skolas programma (2 h)piedāvāja skolēniem :
• Animētu video par kvalitatīva uztura nepieciešamību ikdienā;
• Interaktīvu lekciju par kvalitatīvu, sabalansētu uzturu;
• Skolēnus iesaistošu uztura piramīdas diskusiju spēli par kvalitatīvākā produkta izvēli;
• Uzkodu pagatavošanu kopā ar LIDO pavāru;
• Izglītojošu ekskursija LIDO atvērtajā virtuvē, iepazīstoties ar interesantiem faktiem un ēdiena gatavošanas tendencēm un metodēm;
• Diplomu par dalību LIDO Uztura skolā, mazo uztura rokasgrāmatu.
• Kas ir pareiza un sabalansēta šķīvja likums?
• Kā izvēlēties piemērotākos našķus?
• Kuri produkti veicina aptaukošanos, cukura diabētu, sirds/asinsvadu sistēmas saslimšanas?
• Kā lasīt un izvērtēt produktu etiķetes?
• Kā pašam ātri, bet veselīgi pagatavot maltīti pēc skolas?
LIDO Uztura skolas programma (2 h)piedāvāja skolēniem :
• Animētu video par kvalitatīva uztura nepieciešamību ikdienā;
• Interaktīvu lekciju par kvalitatīvu, sabalansētu uzturu;
• Skolēnus iesaistošu uztura piramīdas diskusiju spēli par kvalitatīvākā produkta izvēli;
• Uzkodu pagatavošanu kopā ar LIDO pavāru;
• Izglītojošu ekskursija LIDO atvērtajā virtuvē, iepazīstoties ar interesantiem faktiem un ēdiena gatavošanas tendencēm un metodēm;
• Diplomu par dalību LIDO Uztura skolā, mazo uztura rokasgrāmatu.


Uzņēmumā "Lāču maize" skolēniem bija iespēja iepazīties ar ceptuves darbības principiem. Ceptuves rūķa pavadībā skolēni noklausījās stāstījumu par rudzu maizes vērtīgajām īpašībām. Skolēni varēja piedalīties savu zināšanu pārbaudē par maizi, graudiem un uzturu. Ceptuves apskatē skolēni iepazinās ar maizes krāšņu darbību, cepēju darbu un darbarīkiem, īstas rudzu maizes cepšanas procesu. ekskursijas laikā varēja arī degustēt dažādus grauzdiņus un sagatavot cepšanai savu cepumu. Noslēgumā pēc maiznieka paraugdemonstrējuma tika sagatavots cepšanai klases maizes kukulītis.


Fotogalerija
Publikācija Mālpils vēstis 2016.04.
trešdiena, 2016. gada 9. marts
Lociņos ir veselība!
Sākumskolas klases audzē uz palodzēm lociņus, kurus pēc tam ēdīs uz sviestmaizēm.
Tiek apsakņoti arī istabas piparmētru zari, kurus iestādīs puķu podiņos pēc sakņu izaugšanas.
3./4.klase audzē vīriņiem matus no auzām.
Tiek apsakņoti arī istabas piparmētru zari, kurus iestādīs puķu podiņos pēc sakņu izaugšanas.
3./4.klase audzē vīriņiem matus no auzām.
piektdiena, 2016. gada 12. februāris
Projektu nedēļa "Esi atbildīgs!"
No 8.-12. februārim Mālpils internātpamatskolā
norisinājās projektu nedēļa. Projektu nedēļas tēma “Esam atbildīgi” tika
sasaistīta ar Ekoskolas šā gada tēmu “Klimata pārmaiņas” un starptautisko
mācību programmu “Ēdam atbildīgi.”
“Ēdam atbildīgi” ir mācību programma Ekoskolām, kas
veidota ar uzsvaru uz izglītības ciešu sasaisti uz praktisku rīcību, kas
aizsākās EYD 2015 (Eiropas attīstības gads 2015) ietvaros un turpināsies arī
turpmāk kā neatņemama Ekoskolu programmas sastāvdaļa. Programmā piedalās
deviņas Eiropas valstis – Bulgārija, Horvātija, Čehija, Latvija, Malta, Polija,
Rumānija, Slovākija un Slovēnija. Projekts tiek īstenots trīs gadu garumā, kopā
iesaistot 100 Latvijas skolas. Pirmajā gadā izvēlētās 20 pilotskolas aprobē
projekta materiālus, arī mūsu skola piedalās aprobācijā.
Pārtika ir viena no mūsu pamatvajadzībām un šis temats
ir nesaraujami saistīts ar daudzām vides tēmām. Projektu nedēļas laikā katrai
kasei kopā ar izvēlētajiem skolotājiem un audzinātājiem bija jāiepazīstas ar
kādu noteiktu vides tēmu caur pārtikas prizmu vietējā un globālā mērogā.
Projektu nedēļas aktivitātes
veicina skolēnu izpratni par efektīvu resursu izmantošanu, bioloģisko
daudzveidību, klimata pārmaiņām, cilvēktiesībām un godīgu tirdzniecību; par
šķietami attālinātām tēmām, kuras mēs varam ietekmēt pozitīvi vai negatīvi,
mainot savus ēšanas paradumus.
Vairāk šeit
Vairāk šeit
trešdiena, 2016. gada 3. februāris
Dzīvais ēdiens
Skolēni iepazinās ar žurnāla Vides vēstis Ievas Kurzemnieces rakstu Dzīvais ēdiens.(Skatīt šeit) Skolēni aktīvi iesaistījās diskusijā par dzīvo ēdienu un dažādām diētām. Skolēnu viedoklis par diētām bija atšķirīgs, tomēr visi kopīgi nolēma, ka veselīgas ēšanas paradumi ir ieviešami ikdienas dzīvē un svaigi augļi, dārzeņi ir ēdiena neatņemama sastāvdaļa. Katrs veidoja savu dzīvā ēdiena recepti.




trešdiena, 2016. gada 6. janvāris
Iepazīšanās ar zemnieku
Skolēni veidoja atbilžu lapas uz dažiem jautājumiem par zemniekiem
Katram skolēnam bija dots uzdevums, izveidot savas zemnieku saimniecības reklāmu.
Noslēgumā zemnieks bija atnācis pie mums ciemos un novērtēja skolēnu reklāmas un zināšanas par zemniekiem un to darbu.
Abonēt:
Ziņas (Atom)