trešdiena, 2016. gada 30. marts

Savi dārzeņi

Skolas skolotāji un Ekopulciņa pārstāvji gatavo tomātu, paprikas un gurķu stādus, ko audzēt, lai iegūtu vietējos ekoloģiski tīrus produktus. Skolotāji mainās ar sadīgušajiem stādiņiem, lai iegūtu šķirņu daudzveidību.



1./2. klase stāda tomātus un samtenes.



pirmdiena, 2016. gada 21. marts

"Lido" un "Lāču maize"

Profesionālās programmas 1.kuras skolēni apmeklēja "Lido"uztura skolu un uzņēmumu "Lāču maize."
"Lido"skolēniem bija iespēja apgūt zināšanas par kvalitatīvu un sabalansētu uzturu ikdienā un prasmes kvalitatīvas maltītes pagatavošanā sev un citiem. Skolēni noslēgumā par apgūto saņēma arī Lido Uztura skolas Diplomu.

Skolēni kopā ar Lido pavāru noskaidroja 
Kā ikdienas uzturā izvēlēties vērtīgākos, veselīgākos produktus, kas veicina ne tikai augšanu un attīstību, bet uzlabo arī kopējo veselības stāvokli un noskaņojumu?
Kas ir pareiza un sabalansēta šķīvja likums?
Kā izvēlēties piemērotākos našķus?
Kuri produkti veicina aptaukošanos, cukura diabētu, sirds/asinsvadu sistēmas saslimšanas?
Kā lasīt un izvērtēt produktu etiķetes?
Kā pašam ātri, bet veselīgi pagatavot maltīti pēc  skolas?
LIDO Uztura skolas programma (2 h)piedāvāja skolēniem :
Animētu video par kvalitatīva uztura nepieciešamību ikdienā;
Interaktīvu lekciju par kvalitatīvu, sabalansētu uzturu;
Skolēnus iesaistošu uztura piramīdas diskusiju spēli par kvalitatīvākā produkta izvēli;
Uzkodu pagatavošanu kopā ar LIDO pavāru;
Izglītojošu ekskursija LIDO atvērtajā virtuvē, iepazīstoties ar interesantiem faktiem un ēdiena gatavošanas tendencēm un metodēm;
Diplomu par dalību LIDO Uztura skolā, mazo uztura rokasgrāmatu.  





Uzņēmumā "Lāču maize" skolēniem bija iespēja iepazīties ar ceptuves darbības principiem. Ceptuves rūķa pavadībā skolēni noklausījās stāstījumu par rudzu maizes vērtīgajām īpašībām. Skolēni varēja piedalīties savu zināšanu pārbaudē par maizi, graudiem un uzturu. Ceptuves apskatē skolēni iepazinās ar maizes krāšņu darbību, cepēju darbu un darbarīkiem, īstas rudzu maizes cepšanas procesu. ekskursijas laikā varēja arī degustēt dažādus grauzdiņus un sagatavot cepšanai savu cepumu. Noslēgumā pēc maiznieka paraugdemonstrējuma tika sagatavots cepšanai klases maizes kukulītis.








Fotogalerija

Publikācija Mālpils vēstis 2016.04.

trešdiena, 2016. gada 9. marts

Lociņos ir veselība!

Sākumskolas klases audzē uz palodzēm lociņus, kurus pēc tam ēdīs uz sviestmaizēm.



  Tiek apsakņoti arī istabas piparmētru zari, kurus iestādīs puķu podiņos pēc sakņu izaugšanas.
  3./4.klase audzē vīriņiem matus no auzām.


piektdiena, 2016. gada 12. februāris

Projektu nedēļa "Esi atbildīgs!"

No 8.-12. februārim Mālpils internātpamatskolā norisinājās projektu nedēļa. Projektu nedēļas tēma “Esam atbildīgi” tika sasaistīta ar Ekoskolas šā gada tēmu “Klimata pārmaiņas” un starptautisko mācību programmu “Ēdam atbildīgi.”


“Ēdam atbildīgi” ir mācību programma Ekoskolām, kas veidota ar uzsvaru uz izglītības ciešu sasaisti uz praktisku rīcību, kas aizsākās EYD 2015 (Eiropas attīstības gads 2015) ietvaros un turpināsies arī turpmāk kā neatņemama Ekoskolu programmas sastāvdaļa. Programmā piedalās deviņas Eiropas valstis – Bulgārija, Horvātija, Čehija, Latvija, Malta, Polija, Rumānija, Slovākija un Slovēnija. Projekts tiek īstenots trīs gadu garumā, kopā iesaistot 100 Latvijas skolas. Pirmajā gadā izvēlētās 20 pilotskolas aprobē projekta materiālus, arī mūsu skola piedalās aprobācijā.
Pārtika ir viena no mūsu pamatvajadzībām un šis temats ir nesaraujami saistīts ar daudzām vides tēmām. Projektu nedēļas laikā katrai kasei kopā ar izvēlētajiem skolotājiem un audzinātājiem bija jāiepazīstas ar kādu noteiktu vides tēmu caur pārtikas prizmu vietējā un globālā mērogā.
Projektu nedēļas aktivitātes veicina skolēnu izpratni par efektīvu resursu izmantošanu, bioloģisko daudzveidību, klimata pārmaiņām, cilvēktiesībām un godīgu tirdzniecību; par šķietami attālinātām tēmām, kuras mēs varam ietekmēt pozitīvi vai negatīvi, mainot savus ēšanas paradumus.

Vairāk šeit

trešdiena, 2016. gada 3. februāris

Dzīvais ēdiens

Skolēni iepazinās ar žurnāla Vides vēstis Ievas Kurzemnieces rakstu Dzīvais ēdiens.(Skatīt šeit) Skolēni aktīvi iesaistījās diskusijā par dzīvo ēdienu un dažādām diētām. Skolēnu viedoklis par diētām bija atšķirīgs, tomēr visi kopīgi nolēma, ka veselīgas ēšanas paradumi ir ieviešami ikdienas dzīvē un svaigi augļi, dārzeņi ir ēdiena neatņemama sastāvdaļa. Katrs veidoja savu dzīvā ēdiena recepti.


 
 





trešdiena, 2016. gada 6. janvāris

Iepazīšanās ar zemnieku

 Skolēni iepazinās ar zemnieku no 1885. gada. Pārrunāja par zemnieku darbošanos senos laikos un šodien.
 Skolēni veidoja atbilžu lapas uz dažiem jautājumiem par zemniekiem

 Katram skolēnam bija dots uzdevums, izveidot savas zemnieku saimniecības reklāmu.

Noslēgumā zemnieks bija atnācis pie mums ciemos un novērtēja skolēnu reklāmas un zināšanas par zemniekiem un to darbu.