Vides izvērtējums

Skolēnu ģimeņu aptaujas anketa
Skolēnu ģimeņu aptaujas rezultātus skatīt šeit
Skolēnu ģimeņu aptaujas rezultātu diagrammas skatīt šeit

Skolas ēdnīcas ēdienkarte šeit

ANALĪZE – skolas ēdnīca
Ietekme uz resursiem, klimatu un vietējā pārtika
Jautājums
Atbilde
1. Vai skolēniem ir pieejami Latvijā audzēti svaigi augļi un dārzeņi? Cik bieži nedēļas laikā?
Importētie augļi un dārzeņi tiek novākti, tiem vēl neesot gataviem, lai būtu ērtāka to transportēšana. Bet, līdz ar to, tie arī satur mazāk vitamīnus un minerālvielas kā tad, kad novākti gatavi. 
Atzīmējiet arī to, kādi augļi un dārzeņi ir pieejami un no kurienes tie nāk



Latvija
Importēti
Vietējā (no tuvējās apkaimes
No cita reģiona
Pirmdiena
Kartupeļi, pētersīļi, selerijas, kabači
burkāni, kāposti, sīpoli, puravi, ķiploki
Citroni, puķkāposti
Otrdiena
Kartupeļi, pētersīļi, selerijas, āboli
burkāni, kāposti, sīpoli, puravi, bietes , ķirbji, ķiploki
citroni
Trešdiena
Kartupeļi, pētersīļi, selerijas
burkāni, kāposti, sīpoli,  bietes, ķiploki, gurķi
Sviesta pupiņas, paprika
Ceturtdiena
Kartupeļi, pētersīļi, selerijas, āboli, kabači, jāņogas, upenes
burkāni, kāposti, sīpoli, puravi, ķiploki, plūmes, gurķi
Citroni, ķīnas kāposti, tomāti
Piektdiena
Kartupeļi, pētersīļi, selerijas
burkāni, kāposti, sīpoli, puravi, bietes , ķiploki
Citroni, zaļie zirnīši, puķkāposti
Kopā
7
9
7
2. No kurienes skolas ēdnīca iepērk izejvielas pusdienu gatavošanai? Cik lielu attālumu tās ir ceļojušas līdz nonākšanai līdz pusdienu galdam? 

Izcelsme
Km skaits
Vai šie produkti pieejami no kādas tuvākas vietas?
Vegetables
Latvija
Vid.80
Fruit
Latvija
Vid.50
Meat
Latvija
110
Dairy
Latvija
1
Flour
Latvija
100
Eggs
Latvija
20
3. Vai ēdnīca ņem vērā sezonalitātes aspektu ēdiena gatavošanā? Vai pavasarī un rudenī tiek gatavoti ēdieni no vietējām izejvielām, kurām Latvijā ir īstā sezona?

Sastādot ēdienkarti tiek ņemta vērā pieejamo augļu un dārzeņu sezona. Pēc iespējas vairāk sezonas dārzeņus ēdienkartē iekļaujam svaigā veidā. Sezonu pagarinam, paši vasarā sasaldējot ogas un zaļumus. Rudenī maksimāli dažādojam ēdienkarti ar vietējiem dārzeņiem, augļiem, ogām. Pavasarī cenšamies iekļaut pēc iespējas vairāk vietējās izcelsmes dārzeņus - kāpostus, burkānus, bietes, skābētus kāpostus, rutkus, ķirbjus, ābolus. Minimāli dažādojam ēdienkarti ar ievestiem dārzeņiem un augļiem.
4. Vai kāda no ēdienu gatavošanā izmantotajām izejvielām ir saņēmusi ekosertifikātu? Kuras? Cik bieži no ekoloģiskām izejvielām gatavoti ēdieni nonāk uz pusdienu galda? 

Ēdienu gatavošanā izmantojam produktus, kas ražoti saskaņā ar Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasībām - auzu pārslas, manna, kviešu milti a/l, grūbas, miežu putraimi, makaroni, kartupeļu ciete, kartupeļi, burkāni, bietes, kāposti, skābēti kāposti, sīpoli, piens, sviests, saldais krējums, biezpiens, kefīrs, cūkgaļa, l/l aknas.  daļa no šiem produktiem tiek iekļauti ēdienu gatavošnā un nonāk uz pusdienu galda katru dienu.
5. Vai kāda no ēdienu gatavošanā izmantotajām izejvielām ir saņēmusi godīgās tirdzniecības sertifikātu?  Kāda? Cik bieži no godīgās tirdzniecības sertificētajām izejvielām gatavoti ēdieni nonāk uz pusdienu galda? 

Nav informācijas


6. Vai skola vismaz reizi nedēļā iekļauj ēdienkartē veģetārus ēdienus (neskaitot desertus)?
Intensīvās lopkopības apjomu izaugsme ir viens no klimata pārmaiņas ietekmējošiem faktoriem. Tas saistīts gan ar metāna gāzes izmešiem, gan ar resursu ietilpību 1kg gaļas produkta saražošanai (5000-15000 litru ūdens patēriņš), kā arī nepieciešamajām augsnes platībām. Piemēram, Pols Makartnijs, būdams liels gaļas cienītājs, nedaudz mainīja savu ēdienkarti, ieviešot “veģetārās pirmdienas”
Lielākā daļa zupas tiek gatavotas kā veģetārie ēdieni. Netiek praktizēts nodrošināt veģetārās dienas , ņemot vērā, ka bērni mūsu izglītības iestādē uzturas 24 stundas.
7. Kā notiek Skolas Augļa programmas piegādātāju izvēle un no kurienes tiek piegādāti skolai šīs programmas augļi?
LAD programma "Skolas auglis" tiek īstenota sadarbībā ar K/S "Mūsmāju dārzeņi" (Madliena) un SIA "Pūres dārzi (Tukuma nov.)
Citi jautājumi (vai jūs vēlētos iegūt ieskatu vēl kādās citās problemātiskās vai vērtīgās šo ietekmju sfērās? Pievienojiet jautājumu tukšajās ailēs. 
-

Pārtikas atkritumi
1. Cik daudz ēdiena palieku tiek izmests atkritumos? Kur nonāk ēdnīcas ēdiena paliekas? 

Vidēji ik gadus katrs eiropietis izmet atkritumos vismaz 100kg pārtikas. Saskaņā ar aprēķiniem, vismaz trešā daļa no pārtikas tiek nevajadzīgi izmesta. 

Pārrunājiet ar skolas ēdnīcu, vai ir iespējams veikt pārtikas atkritumu svēršanu un uzskaiti (gan atstātās porcijas, gan gatavošanas atkritumi). Noskaidrojiet, cik daudz pārtikas tiek izmests nedēļas laikā. Cik liels apjoms tas sanāk uz 1 skolēnu? Cik daudz šādu atkritumu provizoriski tiek radīts gada laikā? Ja pārtikas atkritumu daudzuma samazināšana ir starp jūsu prioritārajām aktivitātēm, veiciet atkārtotu izvērtējumu gada noslēgumā.


Daudzums kg vai litros
Uz cilvēku
Uz cilvēku/gadā
Pirmdiena
15
0.136
24.5
Otrdiena
20
0.18
32.4
Trešdiena
20
0.18
32.4
Ceturtdiena
20
0.18
32.4
Piektdiena
15
0.136
24.5
Kopā
90
0.812
146.20


Ēdnīcas ēdienu paliekas nonāk:  Ir noslēgts līgums ar Z/s par ēdienu atlieku izmantošanu neproduktīviem dzīvniekiem.
2. Vai skolēni var pašapkalpoties, izvēloties porciju lielumu pusdienām vai atsevišķiem ēdieniem?  
Zupa: 1.-4.klase
Otrais ēdiens:  mērce
3. Vai iespējams prasīt mazāku porciju?
4. Vai iespējams prasīt papildporciju?
Jā - zupu
5. Vai iespējams izvēlēties piedevas un atsacīties no daļas maltītes? 
6. Vai iespējams kādu ēdienu aizstāt ar ko citu? Piemēram, gaļu ar dārzeņiem.
7. Kurš skolas ēdnīcas ēdiens ir populārākais un kurš vismazāk iecienīts? 


Populārākais
Nepopulārākais
Uzkodas
Dārzeņu rosols
Pupiņu-biešu salāti
Zupa
Borščs
Rīsu zupa
Otrais ēdiens
C/g karbonāde
L/l aknu strogonovs
Saldais ēdiens/augļi
Pankūkas
Biezais augļu ķīselis ar pienu
Dzēriens
Dzērveņu dzēriens
Kakao
8. Vai ēdnīcas personāls cenšas noskaidrot, kas skolēniem viņu gatavotajā ēdienā patīk un kas neapmierina?  
9. Kādu ēdienu skolēni vēlētos saņemt ēdnīcas gatavotajās maltītēs?  

Karbonādi, ceptu vistu, ceptus kartupeļus, makaronus ar gaļu, soļanku, pankūkas, pelmeņus, kukurūzas pārslas



Veselība un dzīvesveids
1. Vai skolā tiek pievērsta uzmanība veselīgu ēšanas paradumu veicināšanai? Kā? Vai tiek izglītoti arī pavāri un virtuves darbinieki? Vai tiek izglītoti arī skolēni un skolotāji? 
Skolā, izmantojot dažādas iespējas-akcijas, degustācijas, konkursus tiek popularizēta veselīga ēšana. Pavāri un virtuves darbinieki kopā ar ēdnīcas vadītāju regulāri uzlabo skolas ēdienkarti. Skolas mediķi seko līdzi, lai skolas ēdienkarte būtu sastādīta pēc veselīgas ēdināšanas principiem un atbilstu normatīvajiem aktiem.
2. Vai skolas ēdnīca norāda informāciju par maltīšu sastāvdaļām un uzturvērtību? Kur šī informācija ir atrodama? Vai tā ir viegli un uzskatāmi pieejama? Vai tā ir domāta skolēniem, skolotājiem vai vecākiem? 
Ēdienkartē tiek norādītas ēdienu uzturvērtības un enerģētiskās vērtības; tiek norādīti arī ēdienu sastāvā esošie alergēni. Ēdienkartes ar šo informāciju ir novietotas ēdamzālē pie dēļa. To var apskatī ikviens, kas apmeklē ēdamzāli.
3. Kādi ēdieni tiek pagatavoti no svaigām izejvielām? Cik liels ir to īpatsvars procentos?   
Iegūstiet atbildes, ņemot par pamatu iknedēļas ēdienkarti.

Sastāvdaļas
svaigi
Saldēti
Kaltēti/šķīstoši
Konservēti
Dārzeņi
85
5
0
10
Olas
100
0
0
0
Gaļa
80
20
0
0
Piens
100
0
0
0
Piedevas (kartupeļi, rīsi, u.c.)
100
0
0
0
4. Kāda ir galvenā ēdiena pagatavošanas metode? Tvaicēšana, cepšana, vārīšana, fritēšana? Pārbaudiet iknedēļas ēdienkarti.
Vārīšana, cepšana, sautēšana
5. Kāds ir dzērienu piedāvājums? Vai ir pieejams dzeramais ūdens un nesaldināti dzērieni? 
Skolas ēdnīcā nav pieejams dzeramais ūdens. Dzeramais ūdens ir pieejams skolā



Ēšanas kultūra un tradīcijas, atvērtība diētas izmaiņām 
1. Vai skolēni un vecāki var ietekmēt skolas ēdnīcas ēdienkarti? 
Jā, ja tas tiek saskaņots ar skolas medmāsu un nav pretrunā ar normatīvajiem aktiem
2. Vai ir iespējams maltīti izvēlēties no vairākām alternatīvām? 
3. Vai skolēni drīkst nest savu ēdienu uz skolu un tiem ir pieejama iespēja tā sagatavošanai/uzsildīšanai, ieturot kopīgas ēdienreizes ar pārējiem skolas ēdnīcā? 
4. Vai kafejnīca gatavo ēdienus skolēniem ar speciālām diētas prasībām? Kādām? 

Jā. Tiek nodrošināta jebkura uztura korekcija, saskaņā ar ārsta norādījumiem. Patreiz speciālu uzturu nodrošimām vienam skolēnam, kurš nedrīkst ēst rīsus, ceptu, asu.
5. Vai ēdnīcas vide un atmosfēra ir patīkama?
Vai jūs apmierina ēdnīcas galdu izvietojums, interjers, tīrības līmenis, galdauti? Vai pavāri ir draudzīgi?
Atbildes iegūstiet, organizējot aptauju.  .
Ēdnīcā regulāri pēc skolas iespējām tiek veikts remonts, ēdamzāles telpā atmosfēras uzlabošanai uz palodzēm ir izvietoti zaļie augi. Galdu izkārtojums ir ērts un pārskatāms, regulāri dežūrē skolotājs, kurš seko līdzi kārtībai. Sākumskolas klases un pirmsskolas skolēni pie galdiem sēž kopā ar skolotāju, kurš seko līdzi ēšanas procesam.
6. Cik daudzi veģetārieši apmeklē skolu un ko/vai viņi ēd skolas ēdnīcā? 
Nav



Skolas kafejnīca

Sortiments

(Tukšajās ailītēs atzīmējat, kādi attiecīgā produkta veidi ir pieejami, piemēram, zem riekstiem: lazdu rieksti, zemesrieksti u.c.)
Pārdošanas apjomi
(vienību skaits noteiktā, jūsu izvēlētā laika posmā, neskaidrību gadījumā konsultējaties ar koordinatoru)
Produktu izcelsme jeb no kurienes tie nāk
Palmu eļļas klātesamība
Enerģētiskā vērtība – procents no dienas devas

1 nedēļā
Latvija
Importēti
Enerģētiskā vērtība KJ (1 kalorija = 4.187 džouli)

Uz 100 g produkta
% no dienas devas

Vietējie
No cita reģiona


Rieksti







Zemesrieksti 70g.
20 gb


x
x
466 kcal









Augļi







Āboli
3 kg


x



Bumbieri
2 kg


x



Banāni
1-2 kg


x



Mandarīni
1-2 kg


x











Saldumi







Kokosrieksti 70 g
30 gb


x
x


Tribits šok. 51 g
15-25 gb


x
x
525 kcal

Mars šok. 69 g
3-5 gb


x

452 kcal

Snickers šok. 75 g
10-12 gb


x

485 kcal

Kinder Bueno šok.43 g
10-15 gb


x
x
572 kcal

Daims šok. 28 g
2 gb


x

530 kcal

Čupa čups konf.
50 gb


x

394 kcal

Cepumi















Karstās uzkodas (pica, hotdogi utml)







Pica
60 gb
x





Siera maizītes
85 gb
x













Aukstās uzkodas (bagetes, maizītes, bulciņas u.c.)







Saldās bulciņas (dažādi veidi)
90-100 gb
x













Dzērieni







Sulas (dažādi veidi)
15-20 gb

x


36-56 kcal

Minerālūdens(gāzēts, negāzēts)
10-15 gb

x




Tēja



x



Kafija



x



Piena produkti







Piens Rasēns 0,2 l
80-90 gb

x


62 kcal

Saldējums
5-8 gb


x

210 kcal









Citi







Košļ gumija Orbit
6-8 gb


x



















Izvērtējums
Vispārdotākie produkti:
1.Saldās bulciņas
2.Siera maizītes
3.Picas
4.Āboli
5.Piens

No vispārdotākajiem produktiem: 1.-3.
100% ir vietējie
Piens ir no citiem Latvijas reģioniem
Visi augļi ir importēti
16% no kopējā sortimenta satur palmu eļļu

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru