Skolēnu ģimeņu aptaujas anketa
Skolēnu ģimeņu aptaujas rezultātus skatīt šeit
Skolēnu ģimeņu aptaujas rezultātu diagrammas skatīt šeit
Skolas ēdnīcas ēdienkarte šeit
Skolēnu ģimeņu aptaujas rezultātus skatīt šeit
Skolēnu ģimeņu aptaujas rezultātu diagrammas skatīt šeit
Skolas ēdnīcas ēdienkarte šeit
ANALĪZE – skolas
ēdnīca
Ietekme uz
resursiem, klimatu un vietējā pārtika
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
Jautājums
|
Atbilde
|
||||||||||||||||||||||||||||||
1. Vai
skolēniem ir pieejami Latvijā audzēti svaigi augļi un dārzeņi? Cik bieži
nedēļas laikā?
Importētie
augļi un dārzeņi tiek novākti, tiem vēl neesot gataviem, lai būtu ērtāka to
transportēšana. Bet, līdz ar to, tie arī satur mazāk vitamīnus un
minerālvielas kā tad, kad novākti gatavi.
Atzīmējiet
arī to, kādi augļi un dārzeņi ir pieejami un no kurienes tie nāk
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||
2.
No kurienes skolas ēdnīca iepērk izejvielas pusdienu gatavošanai? Cik lielu
attālumu tās ir ceļojušas līdz nonākšanai līdz pusdienu galdam?
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||
3. Vai ēdnīca ņem vērā sezonalitātes
aspektu ēdiena gatavošanā? Vai pavasarī un rudenī tiek gatavoti ēdieni no
vietējām izejvielām, kurām Latvijā ir īstā sezona?
|
Sastādot
ēdienkarti tiek ņemta vērā pieejamo augļu un dārzeņu sezona. Pēc iespējas
vairāk sezonas dārzeņus ēdienkartē iekļaujam svaigā veidā. Sezonu pagarinam,
paši vasarā sasaldējot ogas un zaļumus. Rudenī maksimāli dažādojam ēdienkarti
ar vietējiem dārzeņiem, augļiem, ogām. Pavasarī cenšamies iekļaut pēc
iespējas vairāk vietējās izcelsmes dārzeņus - kāpostus, burkānus, bietes,
skābētus kāpostus, rutkus, ķirbjus, ābolus. Minimāli dažādojam ēdienkarti ar
ievestiem dārzeņiem un augļiem.
|
||||||||||||||||||||||||||||||
4. Vai kāda no ēdienu gatavošanā
izmantotajām izejvielām ir saņēmusi ekosertifikātu? Kuras? Cik bieži no
ekoloģiskām izejvielām gatavoti ēdieni nonāk uz pusdienu galda?
|
Ēdienu
gatavošanā izmantojam produktus, kas ražoti saskaņā ar Nacionālās pārtikas kvalitātes
shēmas prasībām - auzu pārslas, manna, kviešu milti a/l, grūbas, miežu
putraimi, makaroni, kartupeļu ciete, kartupeļi, burkāni, bietes, kāposti,
skābēti kāposti, sīpoli, piens, sviests, saldais krējums, biezpiens, kefīrs,
cūkgaļa, l/l aknas. daļa no šiem
produktiem tiek iekļauti ēdienu gatavošnā un nonāk uz pusdienu galda katru
dienu.
|
||||||||||||||||||||||||||||||
5. Vai kāda no ēdienu gatavošanā
izmantotajām izejvielām ir saņēmusi godīgās tirdzniecības sertifikātu? Kāda? Cik bieži no godīgās tirdzniecības
sertificētajām izejvielām gatavoti ēdieni nonāk uz pusdienu galda?
|
Nav
informācijas
|
||||||||||||||||||||||||||||||
6. Vai skola vismaz reizi nedēļā
iekļauj ēdienkartē veģetārus ēdienus (neskaitot desertus)?
Intensīvās lopkopības apjomu izaugsme
ir viens no klimata pārmaiņas ietekmējošiem faktoriem. Tas saistīts gan ar
metāna gāzes izmešiem, gan ar resursu ietilpību 1kg gaļas produkta
saražošanai (5000-15000 litru ūdens patēriņš), kā arī nepieciešamajām augsnes
platībām. Piemēram, Pols Makartnijs, būdams liels gaļas cienītājs, nedaudz
mainīja savu ēdienkarti, ieviešot “veģetārās pirmdienas”
|
Lielākā
daļa zupas tiek gatavotas kā veģetārie ēdieni. Netiek praktizēts nodrošināt
veģetārās dienas , ņemot vērā, ka bērni mūsu izglītības iestādē uzturas 24
stundas.
|
||||||||||||||||||||||||||||||
7. Kā notiek Skolas Augļa programmas
piegādātāju izvēle un no kurienes tiek piegādāti skolai šīs programmas augļi?
|
LAD
programma "Skolas auglis" tiek īstenota sadarbībā ar K/S
"Mūsmāju dārzeņi" (Madliena) un SIA "Pūres dārzi (Tukuma nov.)
|
||||||||||||||||||||||||||||||
Citi jautājumi (vai jūs vēlētos iegūt
ieskatu vēl kādās citās problemātiskās vai vērtīgās šo ietekmju sfērās?
Pievienojiet jautājumu tukšajās ailēs.
|
-
|
Pārtikas
atkritumi
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
1. Cik daudz ēdiena palieku tiek
izmests atkritumos? Kur nonāk ēdnīcas ēdiena paliekas?
Vidēji ik gadus katrs eiropietis izmet
atkritumos vismaz 100kg pārtikas. Saskaņā ar aprēķiniem, vismaz trešā daļa no
pārtikas tiek nevajadzīgi izmesta.
Pārrunājiet ar skolas ēdnīcu, vai ir
iespējams veikt pārtikas atkritumu svēršanu un uzskaiti (gan atstātās
porcijas, gan gatavošanas atkritumi). Noskaidrojiet, cik daudz pārtikas tiek
izmests nedēļas laikā. Cik liels apjoms tas sanāk uz 1 skolēnu? Cik daudz
šādu atkritumu provizoriski tiek radīts gada laikā? Ja pārtikas atkritumu
daudzuma samazināšana ir starp jūsu prioritārajām aktivitātēm, veiciet
atkārtotu izvērtējumu gada noslēgumā.
|
Ēdnīcas
ēdienu paliekas nonāk: Ir noslēgts
līgums ar Z/s par ēdienu atlieku izmantošanu neproduktīviem dzīvniekiem.
|
||||||||||||||||||||||||||||||
2. Vai skolēni var pašapkalpoties,
izvēloties porciju lielumu pusdienām vai atsevišķiem ēdieniem?
|
Zupa: 1.-4.klase
Otrais ēdiens: mērce
|
||||||||||||||||||||||||||||||
3. Vai
iespējams prasīt mazāku porciju?
|
Nē
|
||||||||||||||||||||||||||||||
4. Vai iespējams prasīt papildporciju?
|
Jā
- zupu
|
||||||||||||||||||||||||||||||
5. Vai iespējams izvēlēties piedevas
un atsacīties no daļas maltītes?
|
Nē
|
||||||||||||||||||||||||||||||
6. Vai iespējams kādu ēdienu aizstāt
ar ko citu? Piemēram, gaļu ar dārzeņiem.
|
Nē
|
||||||||||||||||||||||||||||||
7. Kurš skolas
ēdnīcas ēdiens ir populārākais un kurš vismazāk iecienīts?
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||
8. Vai ēdnīcas personāls cenšas
noskaidrot, kas skolēniem viņu gatavotajā ēdienā patīk un kas neapmierina?
|
Jā
|
||||||||||||||||||||||||||||||
9. Kādu ēdienu skolēni vēlētos saņemt
ēdnīcas gatavotajās maltītēs?
|
Karbonādi,
ceptu vistu, ceptus kartupeļus, makaronus ar gaļu, soļanku, pankūkas,
pelmeņus, kukurūzas pārslas
|
||||||||||||||||||||||||||||||
Veselība un
dzīvesveids
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
1. Vai skolā
tiek pievērsta uzmanība veselīgu ēšanas paradumu veicināšanai? Kā? Vai tiek
izglītoti arī pavāri un virtuves darbinieki? Vai tiek izglītoti arī skolēni
un skolotāji?
|
Skolā,
izmantojot dažādas iespējas-akcijas, degustācijas, konkursus tiek
popularizēta veselīga ēšana. Pavāri un virtuves darbinieki kopā ar ēdnīcas
vadītāju regulāri uzlabo skolas ēdienkarti. Skolas mediķi seko līdzi, lai
skolas ēdienkarte būtu sastādīta pēc veselīgas ēdināšanas principiem un
atbilstu normatīvajiem aktiem.
|
||||||||||||||||||||||||||||||
2. Vai skolas
ēdnīca norāda informāciju par maltīšu sastāvdaļām un uzturvērtību? Kur šī
informācija ir atrodama? Vai tā ir viegli un uzskatāmi pieejama? Vai tā ir
domāta skolēniem, skolotājiem vai vecākiem?
|
Ēdienkartē
tiek norādītas ēdienu uzturvērtības un enerģētiskās vērtības; tiek norādīti
arī ēdienu sastāvā esošie alergēni. Ēdienkartes ar šo informāciju ir
novietotas ēdamzālē pie dēļa. To var apskatī ikviens, kas apmeklē ēdamzāli.
|
||||||||||||||||||||||||||||||
3. Kādi ēdieni
tiek pagatavoti no svaigām izejvielām? Cik liels ir to īpatsvars
procentos?
Iegūstiet atbildes, ņemot par pamatu iknedēļas ēdienkarti.
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||
Vārīšana,
cepšana, sautēšana
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
5. Kāds ir
dzērienu piedāvājums? Vai ir pieejams dzeramais ūdens un nesaldināti
dzērieni?
|
Skolas
ēdnīcā nav pieejams dzeramais ūdens. Dzeramais ūdens ir pieejams skolā
|
||||||||||||||||||||||||||||||
Ēšanas kultūra
un tradīcijas, atvērtība diētas izmaiņām
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
1. Vai skolēni
un vecāki var ietekmēt skolas ēdnīcas ēdienkarti?
|
Jā,
ja tas tiek saskaņots ar skolas medmāsu un nav pretrunā ar normatīvajiem
aktiem
|
||||||||||||||||||||||||||||||
2. Vai ir
iespējams maltīti izvēlēties no vairākām alternatīvām?
|
Nē
|
||||||||||||||||||||||||||||||
3. Vai skolēni drīkst nest savu ēdienu
uz skolu un tiem ir pieejama iespēja tā sagatavošanai/uzsildīšanai, ieturot
kopīgas ēdienreizes ar pārējiem skolas ēdnīcā?
|
Nē
|
||||||||||||||||||||||||||||||
4. Vai kafejnīca gatavo ēdienus
skolēniem ar speciālām diētas prasībām? Kādām?
|
Jā.
Tiek nodrošināta jebkura uztura korekcija, saskaņā ar ārsta norādījumiem.
Patreiz speciālu uzturu nodrošimām vienam skolēnam, kurš nedrīkst ēst rīsus,
ceptu, asu.
|
||||||||||||||||||||||||||||||
5. Vai ēdnīcas vide un atmosfēra ir
patīkama?
Vai jūs apmierina ēdnīcas galdu
izvietojums, interjers, tīrības līmenis, galdauti? Vai pavāri ir draudzīgi?
Atbildes iegūstiet,
organizējot aptauju. .
|
Ēdnīcā
regulāri pēc skolas iespējām tiek veikts remonts, ēdamzāles telpā atmosfēras uzlabošanai
uz palodzēm ir izvietoti zaļie augi. Galdu izkārtojums ir ērts un pārskatāms,
regulāri dežūrē skolotājs, kurš seko līdzi kārtībai. Sākumskolas klases un
pirmsskolas skolēni pie galdiem sēž kopā ar skolotāju, kurš seko līdzi ēšanas
procesam.
|
||||||||||||||||||||||||||||||
6. Cik daudzi veģetārieši apmeklē
skolu un ko/vai viņi ēd skolas ēdnīcā?
|
Nav
|
Skolas kafejnīca
Sortiments
(Tukšajās ailītēs atzīmējat, kādi attiecīgā produkta veidi ir pieejami, piemēram, zem riekstiem: lazdu rieksti, zemesrieksti u.c.) |
Pārdošanas
apjomi
(vienību
skaits noteiktā, jūsu izvēlētā laika posmā, neskaidrību gadījumā
konsultējaties ar koordinatoru)
|
Produktu
izcelsme jeb no kurienes tie nāk
|
Palmu
eļļas klātesamība
|
Enerģētiskā
vērtība – procents no dienas devas
|
|||
1 nedēļā
|
Latvija
|
Importēti
|
Enerģētiskā
vērtība KJ (1 kalorija = 4.187 džouli)
Uz
100 g produkta
|
%
no dienas devas
|
|||
Vietējie
|
No
cita reģiona
|
||||||
Rieksti
|
|||||||
Zemesrieksti 70g.
|
20 gb
|
x
|
x
|
466 kcal
|
|||
Augļi
|
|||||||
Āboli
|
3 kg
|
x
|
|||||
Bumbieri
|
2 kg
|
x
|
|||||
Banāni
|
1-2 kg
|
x
|
|||||
Mandarīni
|
1-2 kg
|
x
|
|||||
Saldumi
|
|||||||
Kokosrieksti 70 g
|
30 gb
|
x
|
x
|
||||
Tribits šok. 51 g
|
15-25 gb
|
x
|
x
|
525 kcal
|
|||
Mars šok. 69 g
|
3-5 gb
|
x
|
452 kcal
|
||||
Snickers šok. 75 g
|
10-12 gb
|
x
|
485 kcal
|
||||
Kinder Bueno šok.43 g
|
10-15 gb
|
x
|
x
|
572 kcal
|
|||
Daims šok. 28 g
|
2 gb
|
x
|
530 kcal
|
||||
Čupa čups konf.
|
50 gb
|
x
|
394 kcal
|
||||
Cepumi
|
|||||||
Karstās uzkodas (pica,
hotdogi utml)
|
|||||||
Pica
|
60 gb
|
x
|
|||||
Siera maizītes
|
85 gb
|
x
|
|||||
Aukstās uzkodas (bagetes,
maizītes, bulciņas u.c.)
|
|||||||
Saldās bulciņas (dažādi veidi)
|
90-100 gb
|
x
|
|||||
Dzērieni
|
|||||||
Sulas (dažādi veidi)
|
15-20 gb
|
x
|
36-56 kcal
|
||||
Minerālūdens(gāzēts, negāzēts)
|
10-15 gb
|
x
|
|||||
Tēja
|
x
|
||||||
Kafija
|
x
|
||||||
Piena produkti
|
|||||||
Piens Rasēns 0,2 l
|
80-90 gb
|
x
|
62 kcal
|
||||
Saldējums
|
5-8 gb
|
x
|
210 kcal
|
||||
Citi
|
|||||||
Košļ gumija Orbit
|
6-8 gb
|
x
|
|||||
Izvērtējums
|
Vispārdotākie produkti:
1.Saldās bulciņas
2.Siera maizītes
3.Picas
4.Āboli
5.Piens
|
No vispārdotākajiem produktiem: 1.-3.
100% ir vietējie
Piens ir no citiem Latvijas reģioniem
Visi augļi ir importēti
|
16% no kopējā sortimenta satur palmu eļļu
|
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru