piektdiena, 2015. gada 20. novembris

Seminārs


19.11.2015
"Ēdam atbildīgi!" projekta koordinatoru seminārs
23. novembrī starptautiskajā projektā “Ēdam atbildīgi!” iesaistīto izglītības iestāžu skolotāji atkal satiksies, lai pārrunātu aktualitātes un papildinātu zināšanas par atbildīgu pārtikas patēriņu.
Skolotāji ir iepazīstināti ar programmas metodoloģiju, kas pirmajā, izmēģinājuma gadā, vēl tiek papildināta un uzlabota, sadarbojoties ar iesaistītajām skolām. Tāpēc seminārā īpaša uzmanība tiks veltīta pieredzes apmaiņai metodoloģijas realizēšanā un turpmāko soļu apzināšanā, kā arī jaunu ideju ģenerēšanai.
Seminārs notiks mājīgajā veģetāro ēdienu kafejnīcā “Gardā pupa”, kuras saimnieks un pavārs Imants Dzelme pasākuma ietvaros iesaistīs skolotājus iedvesmojošā nodarbībā.
 „Ēdam atbildīgi!” mācību programma Ekoskolām, veidota ar uzsvaru uz izglītības ciešu sasaisti ar praktisku rīcību, kas aizsākas EYD 2015 (Eiropas attīstības gads 2015) ietvaros un turpināsies arī turpmāk kā neatņemama Ekoskolas programmas sastāvdaļa. Programmā piedalās deviņas Eiropas valstis - Bulgārija, Horvātija, Čehija, Latvija, Malta, Polija, Rumānija, Slovākija un Slovēnija.

Projekts tiks īstenots trīs gadu garumā, kopumā Latvijā iesaistot vismaz 100 izglītības iestādes. Pirmajā projekta gadā izvēlētas 20 pilotskolas. Caur dažādām aktivitātēm un izglītojošiem materiāliem, „Ēdam atbildīgi!” programma informē par globāliem izaicinājumiem un to nozīmi vietējā līmenī – reģionā, pilsētā vai ciematā. Tā veicina izpratni par efektīvu resursu izmantošanu, bioloģisko daudzveidību, klimata pārmaiņām, cilvēktiesībām un godīgu tirdzniecību; par šķietami attālinātām tēmām, kuras mēs varam ietekmēt pozitīvi vai negatīvi, mainot savus ēšanas paradumus.



Informāciju sagatavoja – Ieva Gedzuna, ieva.gedzuna@zemesdraugi.lv
Ekoskolu koordinators Latvijā – Daniels Trukšāns, daniels.truksans@zemesdraugi.lv

Izglītības iestādes, piedaloties projektā „Ēdam atbildīgi!” saņems finansiālu atbalstu savu ideju īstenošanai no Eiropas Savienības. Dokuments sagatavots „Ēd atbildīgi!” projekta ietvaros ar finansiālu atbalstu no Eiropas Savienības. Par dokumenta saturu atbild oficiālais projekta partneris un pārstāvis Latvijā – Vides izglītības fonds.


Vides izglītības fonda darbību Latvijā atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Vides izglītības fonda darbību finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija projekta „Zaļais izrāviens -Vides izglītības fonda darbības stiprināšana“ (projekta nr. 2012.EEZ/DAP/MAC/100) ietvaros. 


Starptautiskā projekta “Ēdam atbildīgi!” pilotskolu koordinatoru seminārs
2015. gada 23. novembrī
Kafejnīca Gardā pupa, Rīga, Kalnciema iela 1/A2


9:30-10:00
Reģistrācija
10:00-11:00
Ēdam atbildīgi aktualitātes
Daniels Trukšāns , Vides izglītības fonds
11:00-12:00
Gardās pupas darbnīca
Imants Dzelme, kafejnīcas Gardā pupa pavārs
12:00-13:00
Pusdienas
13:00-16:00
Ēdam atbildīgi programmas metodoloģijas realizēšana – pieredzes apmaiņa un turpmākie soļi
Daniels Trukšāns, Vides izglītības fonds
16:00-16:30
Kopsavilkums






Vairāk šeit

trešdiena, 2015. gada 11. novembris

Lāčplēša diena

Pēc svinīgā lāpu gājiena visām Mālpils novada mācību iestādēm un iedzīvotājiem bija iespēja nobaudīt veselīgo putru, ko bija gatavojuši Mālpils internātpamatskolas profesionālās programmas Ēdienu gatavošana skolēni un Mālpils Profesionālās vidusskolas skolēni.








Vēl skatīt šeit

trešdiena, 2015. gada 4. novembris

Svaigo kokteiļu vakars ar Mālpils Profesionālo vidusskolu un Mālpils novada vidusskolas pārstāvjiem

Rīcības dienu ietvaros 4.novembrī ekokomandas pārstāvji kopā ar Mālpils Profesionālās vidusskolas skolotāju Daci Kursīti, audzēkņiem un Mālpils novada vidusskolas atvērtā Viesu apkalpošanas pulciņa dalībniekiem gatavoja un degustēja dažādus svaigo sulu kokteiļus. Kokteiļi pamatā tika gatavoti no vietējiem dārzeņiem un augļiem - ķirbjiem, burkāniem, bietēm, āboliem un bumbieriem. Tikai nedaudz kokteiļu gatavošanā tika izmantoti tropiskie citrusaugļi, bet skolēni degustācijā izteica savus priekšlikumus par šo augļu aizvietošanas iespējām ar vietējās izcelsmes garšas uzlabotājiem - cidonijām, smiltsērkšķiem, dzērvenēm u.c





otrdiena, 2015. gada 27. oktobris

ceturtdiena, 2015. gada 22. oktobris

"Augļi skolai" un "Skolas piens"

Arī šajā mācību gadā mūsu skolas skolēni dzers bezmaksas pienu un ēdīs bezmaksas augļus un dārzeņus

2015./2016.mācību gadā Latvijas skolās pēc rudens brīvlaika skolēni visā Latvijā trīs reizes nedēļā turpinās iepazīt svaigu augļu un dārzeņu garšu, saņemot tos bez maksas programmas „Augļi skolai” ietvaros, kā arī visu gadu turpinās programma „Skolas piens”, kuras ietvaros bērnu dārzu audzēkņi un skolēni var dzert bezmaksas pienu.
Programmas „Augļi skolai” ietvaros skolēni laika posmā no 2015.gada 2.novembra līdz 2016.gada 5.februārim trīs reizes mācību nedēļā saņems ābolus, bumbierus, lielogu dzērvenes, kāpostus, kolrābjus, burkānus, kāļus vai asorti porcijas, bet šogad tiks piedāvāti vēl arī ķirbji. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka populārākie augļi un dārzeņi ir āboli un burkāni. Programmas mērķis ir iepazīstināt bērnus ar svaigu augļu un dārzeņu piedāvājumu, nodrošinot skolēniem bezmaksas augļus un dārzeņus, ar nolūku palielināt šo produktu patēriņu, kā arī veicināt veselīgas ēšanas paradumus skolēnu vidū.
Augļiem un dārzeņiem jābūt audzētiem saskaņā ar normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un kontroles kārtību vai saskaņā ar normatīvajiem aktiem par bioloģisko lauksaimniecību, kā arī jābūt transportētiem no to ražošanas un iesaiņošanas vietas līdz skolēniem ne tālāk par 300 km. Plašāku informāciju par programmu var lasīt LAD mājaslapā izvēlnē „Augļi skolai”.
Pirms pieciem gadiem,2010./2011.mācību gadā,  programmā „Augļi skolai” piedalījās 63% izglītības iestādes no kopējā valstī esošo izglītības iestāžu skaita, bet 2014./2015.mācību gadā programmā piedalījās 793 izglītības iestādes un skolēniem tika izdalītas 13 591 824 porcijas augļu un dārzeņu (āboli, burkāni, bumbieri, kolrābji, kāposti un augļu un dārzeņu asorti).
Programmas „Skolas piens” ietvaros skolēniem ir iespēja katru mācību dienu saņemt līdz 250 ml piena vai citus piena produktus. Programmas pamatmērķis ir saistīts ar veselīga uztura un piena patēriņa veicināšanu starp skolēniem.
2014./2015.mācību gadā programmā piedalījās 1022 izglītības iestādes un tām tika piegādātas 3 372 tonnas piena produktu.

trešdiena, 2015. gada 21. oktobris

Putras programma 2015


Oktobra mēnesis putras mēnesis, kad skolēni iepazīstas ar putras ēšanas paradumiem un noskaidro, kāpēc tas ir nozīmīgi mūsu veselībai. #Putringa epidēmija pārņem visu skolu.
Seko līdzi mūsu aktivitātēm:

trešdiena, 2015. gada 30. septembris

Zaļais iepirkums

Zaļais publiskais iepirkums ir vides nosacījumu izmantošana valsts, pašvaldību un privātuzņēmumu iepirkumā. Organizācija (uzņēmums, pašvaldība), kas realizē zaļa iepirkuma principus, var ievērojami samazināt izmantotu produktu un pakalpojumu ietekmi uz vidi, vienlaikus radot sabiedrībai piemēru, kas ilgāka laika veicina videi draudzīgu preču dizainu un samazina videi draudzīgu preču cenas.
Zaļais publiskais iepirkums ir sistemātiska vides (arī sociālu) nosacījumu integrēšana visās ar preču vai pakalpojumu iepirkumu saistītās darbībās un viens no vides politikas instrumentiem, ar kura palīdzību iespējams:
  • samazināt ietekmi uz vidi – katra nopirktā prece (vai pakalpojums) atstāj ietekmi uz vidi visās tās aprites cikla stadijās (ražošana – lietošana – pārstrāde otrreizējai izmantošanai vai noglabāšana atkritumu izgāztuvē);
  • veicināt sociālus uzlabojumus – ar iepirkumu procedūrā iestrādātu nosacījumu palīdzību iespējams nodrošināt labākus darba apstākļus, piemēram, būvniecībā, vai nodrošināt jaunbūves pieejamību invalīdiem;
  • panākt ietaupījumus budžetā – plānojot iegādāties kādu preci vai pakalpojumu, vispirms tiek izvērtētas reālās vajadzības, tādējādi samazinot iepirkumu apjomu. Otrkārt, tiek izdarīts preces aprites cikla izmaksu novērtējums. Tādā veidā iespējams ņemt vērā visus faktorus (ne tikai preces vai pakalpojuma sākotnējo cenu, bet arī ekspluatācijas un radīto atkritumu apsaimniekošanas izmaksas) un galarezultātā panākt līdzekļu ekonomiju.
video
Zaļā brīvība
Vides vēstis
Homo Ecos