Seminārs par atbildīgu
pārtikas patēriņu starptautiska projekta “Ēdam atbildīgi!” ietvaros 20., 21.
jūlijā, Rīgā
Ēdienam mūsu dzīvēs ir neapšaubāmi
nozīmīga loma, un tā ir daudz plašāka, kā tikai uzturēt mūs pie dzīvības. Kopš
mums ir pieejami produkti un ēdienu receptes no visas pasaules, pārtika, ko
izvēlamies, spēj satuvināt cilvēkus un pat atšķirīgas kultūras. Retāk
aizdomājamies par to, kā pārtikas ražošana, tirgošana un patērēšana ietekmē
mūsu planētas veselību (augsni, ūdeni, ekosistēmas, bioloģisko daudzveidību
utt.), klimata pārmaiņas, nabadzības samazināšanu, iedzīvotāju skaita pieaugumu
un cilvēku veselību. Ir būtiski sev atbildēt uz jautājumiem: ko es ēdu, cik
daudz es izmetu atkritumos, no kurienes nāk mana pārtika, kurš un kā to ražo,
un kāda ir tās ietekme uz planētu? Atbilžu meklēšana šiem jautājumiem ir
aizraujoša pieredze, no kuras mācīties.
Apzināta alternatīvu patēriņa veidu meklēšana ir paņēmiens, ar kuru
katrs no mums var veicināt pozitīvas pārmaiņas pasaulē.
Pilotprojekts “Ēdam atbildīgi!” ir
pirmā iniciatīva ES izveidot skolu programmu, kas strādā ar pārtikas patēriņa
problemātisko jautājumu. Uz rīcību orientēta metodoloģija attīstīs Ekoskolu
jauniešu kritisko domāšanu, zināšanas, prasmes un uzskatus, kas palīdzēs kļūt
par atbildīgiem patērētājiem un aicinās izvērtēt savus ēšanas paradumus.
Semināra mērķi:
●
Pilnveidot zināšanas
par pārtikas patēriņu un tā plašāko ietekmi uz cilvēkiem un vidi
●
Definēt, kas ir
atbildīgs patērētājs - galvenās zināšanas un prasmes
●
Apspriest vides,
attīstības un globālo izglītību, pārtikas tēmas integrēšanu mācību procesā
●
Attīstīt projekta “Ēdam atbildīgi!” metodoloģiju
Seminārā piedalīsies eksperti no Čehijas
organizācijas “Glopolis” (nevalstiska
organizācija ar vairāk kā desmit gadu pieredzi darbā ar atbildīgas ekonomikas,
videi draudzīgas enerģētikas politikas un stabilas pārtikas tirdzniecības
veicināšanu) un pirmajā semināra dienā runās par to, ko nozīmē iltspējīga
attīstība, kas ir rietumniecisks pārtikas patēriņa modelis, ko tas nodara videi
un cilvēka veselībai, un kā veicināt pārmaiņas - ar savu personīgo izvēli,
vides izglītību skolās. Otrajā dienā tiks runāts par to, kā labāk nodot
atbildīga pārtikas patēriņa vēstījumu jauniešu auditorijai - kāda veida
komunikāciju izvēlēties, caur kādām aktivitātēm padarīt tēmu saistošu, un kā
motivēt jauniešus mainīt savus paradumus.